Mobiltelefonens framtid

Du kan bara skapa det du kan föreställa dig – var undertiteln på MOCOM 2020 där man pratade om nallens framtid och hur den kommer påverka vår ekonomi och oss själva som världsmedborgare. Videon presenterar ett par av framtidens milstolpar;


Snabb historik; 1906 kom den första telefonen, 1973 i Tokyo kom den första trådlösa telefonen, 1998 kom den första varan för mobilen, nedladdningsbara ringsignaler.

Ett enormt spännande ämne som man pratade om på MOCOM 2020 är det man lite sexigt kallar för den sensoriska ekonomin, som antas komma igång runt 2011. Vad det handlar om är att alla de sensorer som mobiltelefonerna byggs upp med nu börjar samverka vilket leder till att ekosystemet av produkter ökar explosionsartat. Vissa sensorer har vi haft ett tag som pekskärm och ljussensor – som släcker skärmen för att spara batteri när luren hålls mot örat. Andra är nyare som gps (där kartor+datingföretag+restauranger inte riktigt hunnit kapitalisera ännu men det kommer, 2011 var det ju remember?) eller supernya sensorer som mäter temperatur och luftfuktighet. Exempel på applikationer som kommer visa vägen för det nya användandet av mobilen är dem som faller under kategorin ”Mixed Reality” eller lite mer spooky; ”Enhanced Reality” eller ”Augmented Reality”. Tänk Terminator, Arnold scannar av folket i baren och får deras kroppstemperatur och klädstorlek på två röda. En kompis till mig säljer värmekameror som är lika små som mobiltelefonerna var för bara 5 år sen och ansiktsigenkänning har vi redan haft ett par år (i höstas dök det upp i iPhoto för mac) så scenen är inte så avlägsen längre.

På måndag 8 juni presenteras det en ny iPhone och en av de applikationer som vi kan förvänta oss bli presenterade där är just någon under rubriken Augmented Reality, ett exempel är The Sekai Camera;

Det här handlar inte bara om att hitta närmaste bankomat, eller se om personen som går förbi är singel, arbetslös eller släkt med Britney Spears utan att få mer information om det du tittar på oavsett vad det är – om du går i en park så kan du välja att se parken i vinterskrud om du tittar på den genom telefonen. Eller du kanske tittar på hur ett bostadsområde ser ut på natten, när du är på visning på ett hus mitt på dagen.

En sak jag verkligen ser fram emot; 2017 räknar man med att omedelbar översättning ska fungera i telefonen – som Babel Fish. Röstigenkänning+Google Translate+Dataröst som läser upp, hur kan det dröja 8 år? Det här handlar ju om megakommunikation, alla problem i världen får en ärlig chans att lösas när människor kan prata och slipper fäkta med armarna. Nordkorea t ex, vem förstår dem? Kan inte Steve, Bill och Kamprad offra alla sina pengar de har och bygga det där tornet som aldrig byggdes klart?

Mer kommer att komma på måndag, läs gamla inlägg här så länge; svd, cnet, intomobile, idg. Relaterat; Google Wave & Spotify mobile.

Annonser

4 Responses to “Mobiltelefonens framtid”


 1. 1 Jesper Åström juni 2, 2009 kl. 20:32

  Hejsan,

  Kul post. 🙂 Du bör definitivt titta på följande två klipp om du gillar det där ovan.

  http://www.ted.com/index.php/talks/kevin_kelly_on_the_next_5_000_days_of_the_web.html

  Med risk för att Akismet käkar upp den här kommentaren så ser jag till att inte lägga in fler länkar 🙂

  Diskussionen om att länka ”things” har fram tills nu bara varit science fiction. Det är dock på väg att bli verklighet nästan samtidigt som vi börjar se fördelarna med att öppna upp och länka data istället för att bara länka webbsidor. 🙂

  Ha d gött,
  Jesper

 2. 2 paulwaper juni 2, 2009 kl. 20:58

  Bra!
  Att jag inte hittat din blogg förut är ren skam inget annat.
  Du ligger i min rrs-feed från och med nu.
  /Tomas


 1. 1 Mobile wallpaper - Internetionalisering Trackback vid juni 2, 2009 kl. 21:43
 2. 2 Webben om 5 år « Paulwaper Trackback vid februari 8, 2010 kl. 17:57

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Medier, musik, internet och kreativ marknadsföring

Follow Paulwaper
Follow me on Spotify

RSS Paulwaper miniblogg

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS I HÖGTALAREN NU -scrobbler från Spotify, lastfm och iTunes

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Tomas Backman skriver på Paulwaper

RSS Ordet ”marknadsföring” i bloggosfären

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Blog Stats

 • 46,426 hits
Annonser

%d bloggare gillar detta: